poniedziałek, 19 października 2015

Kluseczki

Kto ich nie kocha?
Jedne są bardziej pracochłonne, na drugie wystarczy kilka minut i będą gotowe.
Kluski to jedna z tych potraw, które są uniwersalne i występują pod każdą szerokością geograficzną. Podstawowymi składnikami są przeważnie takie same produkty, czyli: mąka, woda, jajko i sól. Dodatkowe modyfikacje sprawiają, że każde z tych klusek mają swoją nazwę i narodowość.
Ja jak mam czas to lubię robić włoskie gnocchi albo bardziej swojskie kopytka. Kiedy nie narzekam na nadmiar wolnych godzin, to robię zacierki, kluski z jogurtu bądź węgierskie nokedli. Do tych ostatnich potrzebna jest specjalna tarka do klusek. Od biedy można zaadaptować cedzak z dość dużymi oczkami bądź zwykłą tarkę do warzyw (strona dużych oczek). Chodzi głównie o to by czymś przetrzeć dość gęste ciasto do wrzącej wody. Jednak jak jesteście fanami tego rodzaju klusek to warto zainwestować w specjalną tarkę do gęstego ciasta. Znacznie to ułatwia ich przygotowanie i za pomocą dwóch ruchów wychodzi pół miseczki pysznych klusek.

Tradycyjna tarka do klusek
Okrągła tarka do klusek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz