poniedziałek, 19 października 2015

Pizza z patelni

Zarzucę tu pomysł na pizzę z patelni, która może być jakąś opcją jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami piekarnika, bądź patelni elektrycznej.

Do jej przygotowania potrzebna będzie dość spora ok. 30 cm (może być mniejsza) patelnia, ja biorę ceramiczną oraz składniki na pizzę. Na jedno ekspresowe (bez wyrastania) grubsze ciasto lub dwa cienkie potrzebujemy: szklankę mąki, pół łyżeczki soli, cztery łyżki oleju oraz 3 - 4 łyżki ciepłej wody. Jeśli mam więcej czasu to czasem się pokuszę o tradycyjne drożdżowe ciasto, jednak musi ono te 30 minut wyrastać. Do tego potrzebny jest jeszcze sos pomidorowy (wersja studencka - ketchup) i dowolne ulubione składniki. Nie należy jednak przesadzać z nimi, bo cienkie ciasto nie utrzyma zbyt wielu dodatków. Wymieszane/wyrośnięte i rozwałkowane ciasto wkładamy na rozgrzaną suchą patelnię i pieczemy kilka chwil z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i dodajemy składniki: sos+wędlinę/warzywa, przykrywamy pokrywką i dopiekamy kilka kolejnych chwil. Na głośne wołanie naszego brzucha - jak znalazł ;)


1 komentarz:

  1. Pizza z patelni, jakie to proste i genialne zarazem. Uwielbiam tego typu potrawy, przy których nie muszę spędzić połowy dnia przy garach! :)

    OdpowiedzUsuń